Panama 2015

Panama – základní údaje
Panama se stala nezávislým státem v r.1903, kdy byla vyhlášena její nezávislost (na Kolumbii). Hlavním městem je Panama City.
Panama je republikou, hlavou státu je prezident. Počet obyvatel je cca 3,405 mil. (odhad z r.2010). Oficiálním jazykem je španělština.

Geografie a umístění
Panama je středoamerická země rozkládající se mezi jihoamerickou Kolumbií a Costa Ricou v nejužší části Střední Ameriky. Panamě rovněž náleží cca 1 000 ostrůvků jak na karibské, tak na tichooceánské straně, celková rozloha je 75 320 km2. Nejvyšším bodem Panamy je vulkán Barú o výšce 3 478 m n.m v pohoří Cordillera de Talamanca, z dalších zajímavostí např. největší ostrov je Isla de Coiba (493 km2), největší jezero je Gatún (424 km2).

Časové pásmo
GMT/UTC minus 5 hodin (místní čas v ČR je dán jako UTC + 1 hodina v zimním období a jako UTC + 2 hodiny v letním období).

Klima
Tropické klima, průměrná denní teplota závisí na tom, zda se pobývá v horách (tam je cca 23ºC), na pobřeží (cca 31ºC), charakter klimatu se naprosto zásadně liší.

Ekonomická data
Místní měna je Balboa (PAB) a oficiálně lze platit i USD, kurz: 1 PAB = 1 USD.
HDP na obyvatele je 10 472 USD (r.2013), pro srovnání HDP ČR ve shodném r.2013 přepočtený na USD byl 19 509.
Nejvýznamnějším oborem jsou služby (Panamský průplav, turismus) představující cca 78% na HDP, zemědělství jen cca 6% s klesající tendencí.

Jak se tam dostat (letecky)
V Panamě je 1 mezinárodní letiště (Tocumen International Airport, PTY/MPTO) ležící nedaleko od Panama City a 6 významnějších regionálních letišť. Z Evropy létají na Tocumen přímé linky např. KLM z Amsterodamu, Air France z Paříže, Iberie z Madridu a chartery Condoru (s mezipřistáním) z Frankfurtu, alternativou je letět přes USA (např. Atlantu, Houston, Miami, New York, Orlando). Pro turisty z ČR je potřeba pas s plaností min.6M, vízum není pro pobyty až do 180 dnů potřeba (stav k 31.12.2015).

Jak se jezdí v Panamě
V Panamě se jezdí stejně jako v ČR vpravo.

Důvodů pro cestu do Panamy jsem měl několik: opět se podívat do mlžného pralesa, pokusit se vyfotitznovu kvesala, rozšířit o několik nových druhů počet vyfocených tangar a zkusit nezapomenout pořídit i nějakou tu fotografii primárního mlžného pralesa. A co se týká kolibříků, rovněž jednoho z cílů výpravy, tak jsem doufal, že potkáme i nějakou specialitku.

Vlastní cesta do Panamy začala „pozitivně“budíčkem v 3:50 a srazem s dalšími účastníky výpravy v 5:00 v odletové hale na Ruzyni a odletem do CDG (Paříž, Charles de Gaulle Airport) v 7:10. Z CDG jsme měli pokračovat přes ATL (Atlanta, Hartfield Jackson Airport) do PNY (Panama City, Tocumen International Airport). A plán byl, po přespání v Panama City, ráno pokračovat dálkovým autobusem na sever Panamy a po té místní linkou až do městečka poblíž první lodge, která (dalo by se říci jako obvykle) byla na konci cesty.

Už na CDG se objevil první problém, Boeing B777 Air France měl poruchu a než bylo k dispozici náhradní letadlo, nabrali jsme cca 6 hodin zpoždění a bylo jasné, že navazující let z ATL do PNY nestíháme. V ATL nám Delta Air Lines přebukovala let na následující den a zajistila ubytování (ve WESTIN Hotel & Resort) a „vtipné“ příhody pokračovaly. Hrozba umrznutí v Atlantě na zastávce při čekání na hotelový shuttle bus v mrazivé noci byla naštěstí zažehnána jeho rychlým příjezdem. A v hotelu první pokus recepční, která viditelně nezvládala příliv hostů z našeho zpožděného letu - evidentně šlo o stresovou situaci, na kterou nebyla vyškolena, o přidělení pokoje skončil tím, že jsme v nám přiděleném pokoji našli již dříve ubytované hosty, takže jsme si hned vyzkoušeli i úspěšnou reklamaci.

Následující den máme spoustu času – letadlo z ATL nám letí až v 17:50 (a ještě mělo dalších 20 min. zpoždění), nakonec, po vyřízení všech kontrolních procedur, vycházíme z letištní budovy v Panama City okolo 23:00, bereme si taxi a zkoušíme chytit půlnoční autobusovou linku, jejíž existenci v jízdním řádu Petr (Petr = Petr Bambousek, organizátor tohoto zájezdu) při čekání v ATL zjistil. To se nám daří a všichni se i s notnou dávkou štěstí vejdeme do autobusu (svézt 5 bílých gringos je něco, čemu místní neodolali), a já na místě vedle řidiče dálkového autobusu mohu sledovat cestování noční Panamou po Pan American Highway v přímém přenosu. Do lodge přijíždíme okolo poledne 21.2., tj. po 48 hodinách od srazu na letišti v Praze.

Výše uvedené krásně ilustruje, jak snadno a rychle se může změnit pečlivě připravený itinerář, a že je nutné být připraven, v případě potřeby, improvizovat, což se Petrovi jako organizátorovi výpravy velmi úspěšně podařilo.

Další, pro fotografa důležitou oblastí, která stojí za zmínku,je počasí. Co mne po příjezdu do první lodge poněkud zaskočilo, byl velmi silný vítr. Osobně to považuji za důsledek jetstreamu, silného proudění chladného vzduchu z Arktidy na jihovýchod USA, kdy při tomto jevu dochází k vyrovnávání tlaku mezi karibskou a pacifickou oblastí právě přes Střední Ameriku. Fičet bohužel vydrželo i další dny a to v kombinaci s téměř bezmračnou oblohou (s tím, že může být slunečné počasí, jsem ale vzhledem k termínu cesty v závěru února a na začátku března počítal) vytvářelo dost nepříznivé podmínky pro focení. Silný vítr totiž znamená, že ptáci jsou schovaní.

K počasí je na místě připojit ještě poznámku, že jeho predikovatelnost bude velmi pravděpodobně čím dál složitější a obtížnější a bude nutné akceptovat fakt, že počasí může (nemusí, ale může) být jiné, než by dle zkušeností z let minulých mělo v dané lokalitě být.

Datel sběrač (Melanerpes formicivorus) Acorn WoodpeckerDatel sběrač (Melanerpes formicivorus) Acorn Woodpecker - 25.2.2015, Panama

Fiery-throated Hummingbird (Panterpe insignis) Kolibřík ohnivýFiery-throated Hummingbird (Panterpe insignis) Kolibřík ohnivý - 25.2.2015, Panama

Magenta-throated Woodstar (Calliphlox bryantae) Kolibřík běloskvrnnýMagenta-throated Woodstar (Calliphlox bryantae) Kolibřík běloskvrnný - 25.2.2015, Panama

Magnificent Hummingbird (Eugenes fulgens) Kolibřík skvostnýMagnificent Hummingbird (Eugenes fulgens) Kolibřík skvostný - 22.2.2015, Panama

Scintillant Hummingbird (Selasphorus scintilla) Kolibřík světélkujícíScintillant Hummingbird (Selasphorus scintilla) Kolibřík světélkující - 25.2.2015, Panama

Počasí mám tedy dalo prostor pro průzkum pralesa včetně více než 3 h výstupu na vrchol hory tyčící se cca 700 výškových metrů nad lodgí, kde na vrcholu lze vidět skutečný primární deštný prales, jako na jednom z mála dostupných míst. Jinak všude okolo byl primární prales v minulosti vykácen a to, co vidíme, je pouze sekundární prales narostlý po vykácení původního lesa.

Panama, vysokohorský deštný pralesPanama, vysokohorský deštný prales - 24.2.2015, Panama

Panama, vysokohorský deštný pralesPanama, vysokohorský deštný prales - 24.2.2015, Panama

Panama, vysokohorský deštný pralesPanama, vysokohorský deštný prales - 24.2.2015, Panama

Návštěva primárního pralesa měla i své následky, kdy místní („okem neviditelní“) hmyzáci, bez ohledu na použitý repelent, nás všechny důkladně ožrali. Musím říci, že takto hmyzáky důkladně ožrán jsem nikdy předtím nebyl.

Pátý den měníme lokalitu, naším novým ubytováním se na několik dalších dnů stává chatka v horském mlžném pralese a v nadmořské výšce přes 2 200 m n.m., dál už vede jen několik stezek pralesem. Počasí se změnilo, chvíli prší více, chvíli méně, chvíli svítí slunce a občas padne mlha, resp. mraky nacucané vodou sestoupí i pod výškovou úroveň chatky.
Kromě kvesalů se v bližším i vzdálenějším okolí chatky objevuje dost objektů k fotografování a tak se rozhodně nenudíme a já mám příležitost cvičit svou trpělivost (foto)lovemněkolika místních UHP („univerzální hnědý pták“), a v případě Palmovníka žlutobokého jsem musel couvat co to šlo, aby se mi vůbec do hledáčku vešel a na focení jsem měl odhadem ne více než 10 vteřin.

Drozd slavíkový (Catharus frantzii) Ruddy-capped Nightingale ThrushDrozd slavíkový (Catharus frantzii) Ruddy-capped Nightingale Thrush - 27.2.2015, Panama

Klouzálek klínozobý (Glyphorhynchus spirurus) Wedge-billed WoodcreeperKlouzálek klínozobý (Glyphorhynchus spirurus) Wedge-billed Woodcreeper - 1.3.2015, Panama

Palmovník žlutoboký (Phainoptila melanoxatha) Black and Yellow Silky FlycatcherPalmovník žlutoboký (Phainoptila melanoxatha) Black and Yellow Silky Flycatcher - 1.3.2015, Panama

Pipilo žlutonohý (Pselliophorus tibialis) Yellow-thighed FinchPipilo žlutonohý (Pselliophorus tibialis) Yellow-thighed Finch - 27.2.2015, Panama

V této lokalitě jsem plánoval, že se budu věnovat i potůčkaření na potoku, který teče v pralese pod chatkou. Na místě však zjišťuji, že mám smůlu – několik měsíců před naším příjezdem se potůček „trochu“ rozvášnil a kromě několika zničených můstků vypláchl ze svého koryta skoro všechny zeleným mechem pokryté kameny a kmeny stromů a stal se pro několik nejbližší let zcela nefotogenickým.

Lesňáček obojkový (Myioborus torquatus) Collared RedstartLesňáček obojkový (Myioborus torquatus) Collared Redstart - 2.3.2015, Panama

Magnificent Hummingbird (Eugenes fulgens) Kolibřík skvostnýMagnificent Hummingbird (Eugenes fulgens) Kolibřík skvostný - 1.3.2015, Panama

White-throated Mountain Gem (Lampornis castaneoventris) Kolibřík pokřovníWhite-throated Mountain Gem (Lampornis castaneoventris) Kolibřík pokřovní - 26.2.2015, Panama

VeverkaVeverka - 1.3.2015, Panama

Pátý den po našem příjezdu přejíždíme do naší poslední lodge, kde se kromě focení věnujeme i přízemnějším činnostem dovolenkového charakteru, jako je večerní grilování (apartmán je pro tyto účely vybaven malým venkovním grilem) a testování, který panamský rum má nejlepší chuť (lze jen poznamenat, že nás jako liberální středoevropany ze začátku trochu zaskočil fakt, že jakýkoliv alkoholický nápoj je možno v místních obchodech/supermarketech koupit až po 11:00, do té doby máte prostě smůlu). Nevím jak u ostatních, za mne vyhrála značka Carta Vieja.

Kardinál růžovoprsý (Pheucticus ludovicianus) Rose-breasted GrosbeakKardinál růžovoprsý (Pheucticus ludovicianus) Rose-breasted Grosbeak - 5.3.2015, Panama

Kardinál velký (Saltator maximus) Buff-throated SaltatorKardinál velký (Saltator maximus) Buff-throated Saltator - 3.3.2015, Panama

Lesňáček mniší (Wilsonia pusilla) Wilson´s WarblerLesňáček mniší (Wilsonia pusilla) Wilson´s Warbler - 2.3.2015, Panama

Green Violetear (Colibri thalassinus) Kolibřík zelenýGreen Violetear (Colibri thalassinus) Kolibřík zelený - 3.3.2015, Panama

Magnificent Hummingbird (Eugenes fulgens) Kolibřík skvostnýMagnificent Hummingbird (Eugenes fulgens) Kolibřík skvostný - 5.3.2015, Panama

Slaty Flowerpiercer (Diglossa plumbea)Slaty Flowerpiercer (Diglossa plumbea) - 3.3.2015, Panama

Tangara stříbrohrdlá (Tangara icterocephala) Silver-throated TanagerTangara stříbrohrdlá (Tangara icterocephala) Silver-throated Tanager - 3.3.2015, Panama

Vlhovec baltimorský (Icterus galbula) Baltimore OrioleVlhovec baltimorský (Icterus galbula) Baltimore Oriole - 3.3.2015, Panama

Vlhovec baltimorský (Icterus galbula) Baltimore OrioleVlhovec baltimorský (Icterus galbula) Baltimore Oriole - 5.3.2015, Panama

PanamaPanama - 3.3.2015, Panama

PanamaPanama - 3.3.2015, Panama

PanamaPanama - 5.3.2015, Panama

V lodgi si domlouváme celodenní výlet s místním birdguidem, kde ráno dáváme prioritu 2 lokalitám s výskytem kvesalů a poté se přesouváme na lokality, kde by měl být k vidění Kolibřík vulkánový – ten se na nás na první z lokalit skutečně 2x přiletěl na velmi krátkou chvíli podívat a … bylo po focení. Cestou na druhou lokalitu máme štěstí a potkáváme v bambusovém lesíku, který roste u cesty, Dijuku Bairdovu, z hlediska fotogeničnosti jde o UHP, z hlediska četnosti výskytu v Panamě jde o lokálně a vzácně se vyskytujícího migranta z Kostariky vázaného na výskyt jeho potravy – semínek bambusu. Na druhé lokalitě, kam se dostáváme později odpoledne potkáváme pár Kolibříka vulkánového. S ohledem na jeho velikost, jde o jeden z velmi malých druhů kolibříků, citlivost na pokusy o přiblížení a v tomto případě i topografii lokality nebylo jednoduché vůbec nějakou použitelnou fotografii pořídit.

Dijuka Bairdova (Acanthidops bairdii) Peg-billed FinchDijuka Bairdova (Acanthidops bairdii) Peg-billed Finch - 4.3.2015, Panama

Volcano Hummingbird (Selasphorus flammula) Kolibřík vulkánovýVolcano Hummingbird (Selasphorus flammula) Kolibřík vulkánový - 4.3.2015, Panama

A pak již následuje odjezd zpět do Panama City s využitím jedné místní autobusové linky (jejich fungování bylo trochu překvapující v pozitivním slova smyslu – řidič a průvodčí jsou připraveni vystupujícím i nastupujícím zastavit na požádání téměř kdekoliv, jsou připraveni i odbočit z trasy a své „zákazníky“ dovézt kam potřebují, což jsme si sami na sobě mohli vyzkoušet a cena dopravy je i pro místní akceptovatelná a tak minibusy jezdí docela plné) a pak dálkového autobusu. Následující den ráno odlétáme přes Atlantu a CDG zpět do Prahy.

Co dodat na závěr? Z mého pohledu cesta do Panamy rozhodně stála za to, ač se nám počasí snažilo fotografování ztížit, co to jen šlo.

Panama 2015 - přehled fotografovaných druhů, jejichž fotografie najdete v galerii:

Kolibříci

  • Fiery-throated Hummingbird (Panterpe insignis) Kolibřík ohnivý
  • Green Violetar (Colibri thalassinus) Kolibřík zelený
  • Green-crowned Brilliant (Heliodoxa jacula) Kolibřík zelenotemenný
  • Magenta-throated Woodstar (Calliphlox bryantae) Kolibřík běloskvrnný
  • Magnificent Hummingbird (Eugenes fulgens) Kolibřík skvostný
  • Rufous-tailed Hummingbird (Amazilia tzacatl) Kolibřík rezavoocasý
  • Scintillant Hummingbird (Selasphorus scintilla) Kolibřík světélkující
  • Snovy-bellied Hummingbird (Amazilia Edward) Kolibřík Edwardův
  • Stripe-tailed Hummingbird (Euoherusa eximia) Kolibřík páskovaný
  • Violet Sabrewing (Campylopterus hemileucurus) Kolibřík purpurový
  • Volcano Hummingbird (Selasphorus flammula) Kolibřík vulkánový
  • White-throated Mountain Gem (Lampornis castaneoventris) Kolibřík pokřovní

Ptáci

  • bez ČJ názvu (Diglossa plumbea) Slaty Flowerpiercer
  • Datel sběrač (Melanerpes formicivorus) Acorn Woodpecker
  • Dijuka Bairdiova (Acanthidops bairdii) Peg-billed Finch
  • Drozd hnědý (Turdus grayi) Clay-colored Thrush
  • Drozd slavíkový (Catharus frantzii) Ruddy-capped Nightingale Thrush
  • Kardinál černonohý (Pheucticus tibialis) Black-thighted Grosbeak
  • Kardinál růžovoprsý (Pheucticus ludovicianus) Rose-breasted Grosbeak
  • Kardinál velký (Saltator maximus) Buff-throated Saltator
  • Klouzálek klínozobý (Glyphorhynchus spirurus) Wedge-billed Woodcreeper
  • Klouzálek tropický (Lepidocolaptes souleyetii) Streak-heaed Woodcreeper
  • Kvesal chocholatý (Pharomachrus mocinno) Resplendent Quetzal
  • Lesňáček černolící (Basileuterus melanogenys) Black-cheeked Warbler
  • Lesňáček mniší (Wilsonia pusilla) Wilson´s Warbler
  • Lesňáček obojkový (Myioborus torquatus) Collared Redstart
  • Libohlásek žlutotemenný (Euphonia luteicapilla) Thick-billed Euphonia
  • Palmovník žlutoboký (Phainoptila melanoxatha) Black and Yellow Silky Flycatcher
  • Pipilo kaštanový (Atlapetes brunneinucha) Chestnut-cappe Brush-finch
  • Pipilo žlutonohý (Pselliophorus tibialis) Yellow-thighed Finch
  • Tangara pralesní (Thraupis palmarum) Palm Tanager
  • Tangara stříbrohrdlá (Tangara icterocephala) Silver-throated Tanager
  • Tangara zpěvná (Ramphocelus passerinii) Passerini´s Tanager
  • Tyranovec kadeřavý (Mitrephanes phaeocercus) Tufted Flycatcher
  • Vlhovec baltimorský (Icterus galbula) Baltimore Oriole
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace